Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Monday, October 24, 2011

Trifle









:: Swiss roll trifle fruit ::

Assalamualaikum rakan-rakan blog, this is my first time buat trifle ni..teringin nak makan trifle sebab teringat time lunch kat kafe opis..makcik cafe tu buat trifle memang sedap la tapi dia buat 2 layer je...kek kat bawah tu hilang heheh...so ni nak panggil ape ade 2 layer je ni...("dupfle") la kot...hihi so ptg tu after work singgah kedai kek and beli swill roll kek pandan...bahan2 lain rasenye dah ader stock kat umah...heheh taksabo nak buat huhu....after all in good order nak bersihkan diri semua turun dapur n memulakan sesi membuat trifle..so inilah hasilnye seperti gambar diatas..resepi ni amik kat internet dari web site Nurinnn..time kasih yer cik Nurin kite...so resepi  trifle buatan saye  ni akan disimpanla di blog "ohdapurku berasap" supaya xhilang and espeacilly bile dah terlupe cara nak buat can review back..betul tak..

Bahan-Bahan layer 1
---------------------
- kek swiss roll

Bahan layer 2
--------------
-3-4 sudu tepung kastad
1/4 cawan air
2-3 gula pasir
-1 tin susu cair

Bahan layer 3
--------------
-1paket cristal jelly(sy gune perisa raspberri)
-400 ml air

Cara-cara..
1.letakkan kek yg tlh dipotong ke lapisan bwah sekali...
2. camourkan bahan2 layaer 2 kedalam periuk dan masakkan dengan api perlahan kacau sehingga kauh menjadi pekat..Tuangkan keatas layer 1 tadi...pastikan ia menutupi layer 1 sepenuhnye..pastikan tiada ruang yg boleh dilangkah masuk ke layer 1 apa layer 3 dituangkan diatas layer 2 (faham tak??)
.3.Masak kan bahan layer 3 ..dan tuang atas layer 2
~Selamat Mencube~






0 comments:

Post a Comment